Seramik Hamuru ile Evde Yapabileceğiniz Dekoratif Ürünler

Seramik hamuru ile hayalinizdeki nesneleri gerçeğe dönüştürmeye ne dersiniz? Hem evde geçirdiğiniz zamanı değerlendirmek hem de evinizi güzelleştirmek için siz de seramik hamurundan yardım alabilirsiniz. El emeğinizle evinizi güzelleştirebilirsiniz! Ayrıca kendi ellerinizle yaptığınız bu harika ürünleri sevdiklerinize de hediye edebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken; havayla kuruyan seramik hamuru alıp marifetli parmaklarınızı konuşturmak!

Evde bir şeyler üretmek çok keyiflidir. Bu sayede yeni hobiler edinebilirsiniz. Ayrıca yine bu sayede sevdiklerinizle daha iyi vakit geçirip zamanınızı birlikte değerlendirebilirsiniz. Eğer profesyonel olarak seramik ile ilgilenmiyorsanız ve evde seramik pişirme fırınınız yoksa, havada kuruyan seramik hamurlarını tercih etmenizi öneririz. Böylece 24-43 saatte kuruyan çeşitli ürünler yapabilirsiniz! Polimer, yani fırında pişirilerek kullanılan seramik hamuru, son halinde daha sert ve kuvvetlidir. Ama pişirme sırasında çatlamalar ve kırılmalar oluşması da mümkündür.

Hava ile Kuruyan Seramik Hamuru Nasıl Kullanılır?

Hava ile kuruyan seramik hamuru kullanmak çok daha kolay olduğu için biz bu yazımızda ondan bahsedeceğiz. Tabii aşağıda bahsettiğimiz tüm dekoratif ürünleri polimer hamur ile de yapabilirsiniz. Seramik hamurunu kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı adımlar vardır. O yüzden önce adım adım seramik yapımından bahsedelim:

  • İlk olarak seramiği şekillendireceğiniz rahat bir alan oluşturun. Bu alanda, çalışmanızı kolaylaştıracak düz bir zemin olmasına özen gösterin. Daha sonra ellerinizi ıslatın ve seramik hamurunu düz bir zemine koyup bir miktar yoğurun. Oklava ya da merdane yardımıyla seramik hamuru açın. Seramik hamurunuz, hamuru şekillendirebileceğiniz kadar yumuşadığında diğer adıma geçebilirsiniz.
  • İkinci adımda artık seramik hamurunu şekillendirmeye başlayabilirsiniz. Vazo, kitap tutacağı, bardak, dekoratif tabak, motif, saksı… Dilediğiniz nesneyi seramik hamurunu kullanarak oluşturabilirsiniz.
  • Şekil verme adımını tamamladığınızda, ürünün dış yüzeyinin mükemmel görünmesi için pürüzleri giderebilirsiniz. Bunun için hamur henüz ıslakken siz de ellerinizi ıslatarak düzeltme işlemini tamamlayabilirsiniz. Daha sonra hamuru kurumaya bırakabilirsiniz.
  • Hamuru kurumaya bıraktığınızda üzerine ıslak bir kumaş serebilirsiniz. Ertesi gün ise nesneyi ters çevirip içinin, dışının, her bir yüzeyinin tamamen kuruduğundan emin olabilirsiniz.
  • Hamur tamamen kuruduğunda dilerseniz zımpara yardımıyla hamurun üzerinde oluşan pürüzleri temizleyebilirsiniz. Eğer hamurunuzda pürüz yoksa ya da bu halde kalmasını istiyorsanız dilerseniz seramik nesnenizi boyamaya geçebilirsiniz. Bu aşamada ürünlerinizin üzerine desenler çizebilirsiniz ya da onları sadece boyayabilirsiniz. Tamamen sizin zevkinize ve yaratıcılığınıza kalmış!

Seramik Hamuru ile Yapabileceğiniz Dekoratif Ürünler

1-) Dekoratif Saksı

Seramik hamuru ile yapabileceğiniz ürünler
Seramik Hamuru ile Yapabileceğiniz Dekoratif Ürünler, 

İlk önerimiz, en güzel çiçeklerinizi şık bir şekilde sergilemenizi sağlayacak olan vazo ve saksılar! Saksılar, çiçeklerin evin içinde çok daha şık görünmesini sağlayan ürünlerdir. Evinizdeki çiçeklerinize uygun boyutlarda bir saksı yapabilirsiniz. Daha sonra saksıyı isterseniz renklendirerek isterseniz olduğu gibi kullanabilirsiniz. Ayrıca kuru çiçekler, yapay çiçekler koymak için çeşitli vazolar da yapabilirsiniz. Bu ürünleri renklendirmek için hobi boyalarını kullanabilirsiniz! Küresel formda ya da dilediğiniz şekilde bir ürün yaparak hem sevdiklerinize hediye edebilirsiniz hem de kendi evinizde kullanabilirsiniz!

2-) Takılık/Takı Kasesi

Seramik hamuru ile yapabileceğiniz ürünler
Seramik Hamuru ile Yapabileceğiniz Ürünler, Görsel: Pinterest

Takılar, özellikle kadınların vazgeçemedikleri aksesuarlardan biridir. Takılarınızın düzenli bir şekilde durmasını sağlayan takılık modelleri arasından ihtiyacınıza göre bir ürün yapabilirsiniz. Yüzükler için daha dik, silindirik ve yüzüklerin durabileceği bir tasarım oluşturabilirsiniz. Ayrıca bileklikler, küpeler ve yine yüzükler için kase/tabak formunda tasarımlar oluşturabilirsiniz. Kolyelerinizi asabileceğiniz, uzun ve kullanışlı ürünler yapabilirsiniz. Bu ürünleri ayrıca sevdiklerinize de hediye edebilirsiniz. Yaratıcılığınızı konuşturun, en güzel tasarımı oluşturun!

3-) Buzdolabı Süsü

Seramik hamuru ile evde dekoratif ürünler yapın
Evinizi Güzelleştirecek Tasarım Objeler, Görsel: Pinterest

Buzdolaplarına asılan magnetler, genellikle seyahatlerden toplanır. Gittiğiniz yerden sevdikleriniz için aldığınız buzdolabı süslerini bu sefer kendiniz yapmaya ne dersiniz? Bir kalp, sevimli bir hayvan yüzü, bir çiçek, sembol… Dilediğiniz herhangi bir şekilde buzdolabı süsü yapabilirsiniz. Şekil verip kuruttuğunuz ve dilediğiniz renge boyadığınız buzdolabı süsüne son olarak bir mıknatıs yapıştırabilirsiniz. Mıknatısı, sıcak silikon ile seramiğin arkasına kolayca tutturabilirsiniz. Ve hazırladığınız bu harika ürünü isterseniz sevdiklerinize hediye edebilirsiniz!

4-) Bardak Altlığı

Evde seramik hamuru ile yeni hobiler deneyin
Evde Kolayca Yapabileceğiniz Dekoratif Objeler, Görsel: Pinterest

Bardak altlığı, yapabileceğiniz en kolay ve pratik tasarımlardan biridir. Seramiğe yuvarlak, kare ya da dilediğiniz herhangi basit bir şekli verebilirsiniz. Daha sonra gayet kolay bir şekilde seramiği boyayabilirsiniz ya da üzerinde farklı dokular oluşturabilirsiniz. Bardak altlığı, mum altlığı ya da sadece dekoratif obje olarak bu ürüne evinizde yer verebilirsiniz!

5-) Anahtarlık

Seramik hamuru ile hobiler
Seramik Hamuru ile Hızlı ve Kolay Objeler Yapın! Görsel: Pinterest

Anahtarlıklar da evde kolayca yapabileceğiniz seramik ürünlerden biridir. Basit görünümlerde anahtarlıklar yaparak hem hediye tasarlayabilirsiniz hem de kendiniz kullanabilirsiniz. Kalp şeklinde, yuvarlak, desenli ya da sade modelleri kolayca yapabilirsiniz. Yine hayvan şekilleri, yapraklar ya da çiçekler gibi sevimli desenlerden anahtarlık modelleri oluşturabilirsiniz. Farklı renk ve tasarımlardaki bu anahtarlıkların büyüklüklerini de zevkinize göre yapabilirsiniz!

6-) Süs Objeler

Seramik hamuru
Yeni Bir Hobi Olarak Deneyebileceğiniz Seramik Hamuru, Görsel: Pinterest

Aslında seramik hamuru ve yaratıcılığınızı kullanarak yapamayacağınız bir ürün yok diyebiliriz. Çiçekler, ağaç motifleri, minik hayvanlar, tütsülük, şamdan, kolye, küpe… Pek çok farklı objeyi hava ile kuruyan seramikten kolayca yapabilirsiniz. Tüm bu ürünleri, yukarıda anlattığımız adımları izleyerek oluşturabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek şey, hava ile kuruyan seramiği gıda ile bir araya getirmemeniz. Yani bu hamur ile oluşturduğunuz ürünleri beslenmek için kullanacağınız bir şekilde tasarlamamanız gerekir.